Med JOMP.dk har hospitality-sektoren fået sin første onestop job- og rekrutteringsportal. Målet er at sikre branchen adgang til kvalificeret arbejdskraft – ikke mindst nu, hvor optimismen vender stærkt tilbage efter corona-genåbningen.

Interview af Kim Wyon

Hospitality-branchen mangler kvalificeret arbejdskraft. Det var udfordringen i foråret 2020, da job- og rekrutteringsportalen JOMP.dk gik online – og det er stadig udfordringen her under corona-genåbningen. Bag JOMP.dk står 3 af branchens stærke profiler: Telling & Nesager, Gottlieb & Co, og Future & Co.

Med kompetencer inden for hotelrådgiving, rekruttering, talentudvikling, digital jobsøgning, branding og marketing, var målet for de 3 initiativtagere at skabe branchens førende onestop-portal og sikre det optimale match mellem arbejdsgiver og arbejdstager – i kampen om branchens bedste talenter.

JOMP-portalens jobsektion er desuden fuldt integreret med arbejdsmarkedets øvrige job-portaler, hvilket sikrer størst mulig synlighed for job-annoncørerne – også inden for andre brancher. JOMP.dk har nemlig som udgangspunkt haft en ambition om at udvide rekrutteringsgrundlaget for hotel- og restaurationssektoren ved også at tiltrække talenter fra andre brancher – ikke mindst arbejdsmarkedets unge med særlig interesse for event- og oplevelsesøkonomien.

GUEST magazine taler med Signe Segall, stifter af Future & Co og direktør for JOMP.dk.

Signe Segall, stifter af Future & Co og direktør for JOMP.dk.

Hvordan tror du coronakrisen vil påvirke arbejdsmarkedet i branchen fremadrettet?

”Da vi startede JOMP i marts 2020 var det kritiske udgangspunkt, at branchen ville komme til at mangle 2-3,000 medarbejdere. Men blot 3 dage inden vi skulle launche, ramte corona-nedlukningen, og en masse mennesker mistede deres job. Vi måtte derfor tænke vores indpas på markedet anderledes og satse på, at så mange ledige som muligt benyttede vores Jobagent-service og oprettede profiler i vores CV-base.

Der er ingen tvivl om, at det bliver et andet arbejdsmarked, der nu viser sig efter genåbningen. Nogle har forladt en branche, som de måske føler har en usikker fremtid, og samtidig har andre benyttet lejligheden til at tænke innovativt og nyt. Det gælder både de større kæder men også mange individuelle medarbejdere, der lige nu overvejer egne startup-projekter. Men selvom det er et andet arbejdsmarkedet, vi nu åbner op til, så vil kvalificeret arbejdskraft stadig fremadrettet være en stigende mangelvare,” siger Signe Segall.

Hvad er det som JOMP.dk tilbyder jeres virksomhedspartnere?

”Vi tilbyder at styrke deres rekruttering i enten hele eller dele af processen. Eksempelvis den mere simple form, hvor vi arbejder med at få virksomhedens DNA til at træde tydeligt frem i budskaber og kommunikation. Her har vores partner Gottlieb & Co helt særlige branchemæssige kompetencer både inden for marketing og branding. Det handler om autentisk storytelling og en kreativ visuel fortælling – og helt praktisk, hvordan vi kan hjælpe virksomhederne med at formulere en resultatskabende stillingsannonce.

Større hotelkæder arbejder allerede strategisk med deres rekruttering – nogle ansætter People and Culture Managers, hvilket vi synes er en positiv udvikling. Her kan JOMP indgå som medspiller i deres strategiske arbejde og eksempelvis bidrage med input til HR-processer. Men mange især mindre virksomheder tænker helt forståeligt rekruttering i en mere operationel og her-og-nu-mæssig kontekst. Vi ser et stort potentiale i at få styrket disse virksomheders tilgang til en mere langsigtet påvirkningsstrategi af kandidaterne.”

Branchen er præget af ofte ret stive faggrænser – og oplever samtidig stor medarbejderudskiftning. Hvordan griber JOMP disse udfordringer an?

”Vores rekruttering på managementplan trækker især på den store erfaring og det bredde netværk, som Telling & Nesager har i kraft af deres førende position på det skandinaviske marked. Generelt har der i rekrutterings-verdenen dog ikke været en stor tradition for at prikke folk på skulderen, der ikke i forvejen var del af branchen. Det har bestemt været en hæmsko, at branchens faggrene ikke har bevæget sig så meget.

Når vi hjælper virksomheder med deres jobopslag, så har vi derfor ofte fokus på at sætte stillingsbetegnelserne lidt fri – at sætte opgaverne i spil og åbne op for, hvem der kan søge stillingen. Udenlandsk arbejdskraft udgør fortsat også et stort potentiale for at fylde ledige stillinger i branchen, og vi vil kunne gå målrettet efter især dette segment med den fulde engelske udgave af JOMP-sitet, der snart går online.”

Hos Future & Co arbejder I jo især med unge talenter. Hvilke udfordringer – og muligheder – har branchen blandt unge jobsøgende?

”Udfordringen blandt unge, der er på vej til at vælge deres karriereveje, er deres opfattelse af, hvad et job i branchen indebærer. De undersøgelser vi har lavet viser, at de unge forbinder branchen med et stressfyldt arbejde – enten som tjener eller kok – med vekslende arbejdstider, hvilket gør det svært at forene arbejde og familieliv.

Men mulighederne er jo så mange. I hele event- og oplevelsesøkonomien, som de selv er forbrugere af, ligger der et kæmpe spekter af jobs. Branchen gennemgår for tiden en digitalisering, hvor mange funktioner kan effektiviseres og automatiseres. Men det er stadig en branche, hvor det personlige har rigtig stor betydning, og hvor den enkelte kan gøre hele forskellen,” slutter Signe Segall.

Læs mere om JOMP på www.jomp.dk